Håndtering af menstruation og svømning

Det kan være en stor oplevelse at få sin menstruation for første gang, og det kan rejse mange spørgsmål – især hvis man gerne vil fortsætte med aktiviteter som svømning. Her er nogle gode råd til både jer unge piger og jeres forældre for at sikre, at menstruation ikke bliver en hindring for at have det sjovt.



For the Queens!
Vi ved det - det er mega grænseoverskridende at skulle stikke "noget derop"! 
Og hey - det er altså helt ok, at du har det sådan. 
Det er noget helt nyt, som du først skal til at lære at kende og blive venner med - og trust us, girl... Det bliver meget lettere, hvis du bliver venner med Tante Rød, fremfor at bekrige hende.

Først og fremmest: Hvis du har stærke kramper, kan det faktisk hjælpe at bevæge dig. Og hvis intet hjælper, så er det tid til at putte, og prioritere dig selv! <3 Nogle af os ulvepigers kroppe bliver trukket i af blodmånen, og så er der kun ét at gøre; hyle! 
Men du er aldrig alene i ulveflokken - vi har dig :-)

Er du heldig, og slet ikke lige så nedlagt af "det månedlige", så kommer vores bedste råd ift. svømning her. Og det kræver helt sikkert mod og øvelse at opnå den frihed, der følger med, når du bliver okay med det hele. 

  1. Overvej brug af tamponer eller menstruationskop:
    We know! Men tamponer og menstruationskopper er begge virkelig gode muligheder for at kunne svømme under din menstruation, og føle dig tryg, sikker og glad.

    • Tamponer: Disse er nemme at bruge - og så er de diskrete. Vælg en lille størrelse til første gang og få evt. hjælp fra en søster, mor, kusine, tante, veninde eller se denne her video.
      Husk at skifte dem regelmæssigt, ca. hver 4.-6. time. Vi anbefaler, at du opsætter en frisk tampon på svømmehalstoilettet, inden du går ind i bruseren. Når du er færdig til svømning, og har vasket dig under bruseren igen, bør du tage tamponen ud på toilettet og smide den i plastikposen ved siden af toilettet. 

    • Menstruationskop: En menstruationskop kan bruges som alternativ. Vivag har lavet denne ret fine video, du kan se, for at lære det lidt at kende, men der er mange forskellige producenter.
      Den er genanvendelig og kan sidde i op til 12 timer, hvilket kan være praktisk til længere træninger. Bagsiden med en menstruationskop er, at det kan være svært at være sikker på, at den holder tæt i vandet, da der kan opstå modtryk på det vakuum, koppen ellers skal skabe. 
      Mange af os ELSKER den!

  2. Vælg en badedragt med god pasform:
    En velsiddende badedragt kan give ekstra tryghed og sikre, at tamponens snor ikke er synlig.
    Alternativt påstår Flow Intimates, at de har designet en meno-badedragt, som du kan bruge. Vi har dog ikke selv testet det, men hører meget gerne om jeres erfaringer!

  3. Hav altid en nødpose med:
    Pak en lille pose med tamponer, bind eller en menstruationskop, samt en ekstra trusse. Det kan give ro i sindet at være forberedt.
    OBS! Lad være med at bruge bind til svømning. Det er bare et "no go".

  4. Tal med en voksen:
    Hvis du er nervøs eller har spørgsmål, så del dine tanker med dine forælder eller trænerne. De kan hjælpe med at finde den bedste løsning.
    Du vil høre alverdens underlige råd og fifs til, hvordan man "lige gør sådan og sådan". Please, lov os, at du altid lige får et godt råd bekræftet hos en voksen, inden du gør noget, din veninde "har hørt". Der er en rigtig god chance for, at det er en super dum idé, hun har fra en anden forvirret pige.
    Og hvor kliché det end lyder: Vi har alle været lige dér, hvor du er. Men altså... Vi vil faktisk bare gerne hjælpe dig, så du ikke skal være pinlig berørt eller noget :-)




Førstehjælp til forældre
Først lidt ros: Du er allerede godt begyndt, ved at gå herind :-) Well done!

Vi ved godt, I gør det af en god mening, men.... I gør os altså pinligt berørte, hvis I forsøger at gennemtrumfe en agenda omkring meno, eller hvis I romantiserer det liiiiidt for meget. 
Meno er jo godt. We know! Det er et sundt tegn på, at vores smækre, lækre, kvindekroppe fungerer. 
Men det kan også være et super-helvede, hvis vi ikke får lært det at kende på en sund måde.

Der er sket rigtig meget med forskningen indenfor menstruation - også siden du var ung. Så, råd nr. nul: Gå på Nættæ! Brug ChatGPT. Følg en influencer. Lær noget nyt om emnet - evt. sammen men den nye Queen derhjemme. Det gør i sidste ende en kæmpe forskel. :-)

  1. Hav en åben dialog:
    Tal med dit barn - som nu er et ungt menneske - om menstruation, og forklar hvilke muligheder, der findes for at kunne fortsætte med aktiviteter som svømning.
    Undersøg det evt. ved computeren/telefonen sammen.

  2. Støt i valg af remedier:
    Hjælp med at finde de rette produkter, og vis eventuelt, hvordan de bruges. Det kan f.eks. være en god ide at starte med mindre tamponer, der er lettere at indføre.

  3. Vær opmuntrende og positiv:
    Mange piger kan være usikre eller nervøse for at svømme under menstruation. Giv dem opbakning og vis, at det er helt normalt.

  4. Hav ekstra produkter klar:
    Hjælp med at sammensætte en nødpose, som de kan have med til træning.


Vigtigst af alt: Put om dem!
Nej, meno er ikke en sygdom - ikke nødvendigvis. Tag jeres unge alvorligt, hvis de er meget præget af menstruationskramper. Tal om krampernes påvirkning på dem, og hvor meget de selv oplever, de kan/ikke kan. Og søg læge, hvis kramperne er enerverende. Det kan f.eks. være tegn på endometriose, Lichen Schlerosus eller lignende sygdomme, som det bare er meget lettere at have med at gøre, hvis man genkender symptomerne fra start.



Hvis I kan mærke, at I har lidt en øv-dag omkring meno, så kan Annika Aakjærs sang her måske give jer 10 minutters smil på læben, og give anledning til en god snak.


Hold i dag

Instagram